تفاوت بین انواع سبکهای آموزش سنتور
سنتور در میان سازهای ملی ایران از جایگاه ویژهای برخوردار است. برخی پیشینهٔ این ساز را به ۱۰۰۰ سال قبل و حتی به ۳۰۰۰ سال قبل منسوب میکنند. سازی که در ایران بسیار رایج بوده و احتمالاً از ایران به دیگر ممالک برده شده است. استاد سنتور در اصفهان سازی با قدمتی اینچنین در گسترهای به بزرگی گسترهٔ فرهنگی ایران حتماً به شیوههای مختلفی نواخته میشده که این تفاوت در شیوههای نواختن در دهههای اخیر نیز بسیار چشمگیر بوده است. آموزش سنتور یکی از اصیلترین راهها برای ورود به اسرار موسیقی سنتی ایرانی است. سبکهای مختلفی برای سنتورنوازی و یادگیری آن وحود دارد. در این مطلب درباره تفاوت بین انواع سبکهای نوازندگی و شیوههای آموزش سنتور صحبت کنیم.
آموزش سنتور
با تأسیس هنرستان موسیقی در ایران و آکادمیکشدن آموزش موسیقی، تألیف کتاب برای آموزش سازهای مختلف نیز رونق بسیار گرفت.
از آننجا که سنتور سازی بسیار محبوب برای افراد مبتدی علاقهمند به موسیقی ایرانیست، کتابهای مختلفی جهت آموزش سنتور نیز در بازار موجود است.
اما میتوان گفت در این سالها دو کتاب یا منبع آموزشی بیشتر از دیگر کتب توسط آموزشگاهها و مدرسین مبنای تدریس سنتور قرار گرفتهاست.
کتاب «دستور سنتور» نوشتهٔ استاد فرامرز پایور و کتاب «شیوهٔ سنتورنوازی» نوشتهٔ استاد پشنگ کامکار.
در آموزشگاه موسیقی رادفر، فروش خرید سنتور در اصفهان سنتور مورد نظر خود را از میان برترین نمونه های یه مهر، دو مهر و سه مهر ویژه را با قیمتی مناسب و با اطمینان از اصل بودن آن انتخاب کنید خرید اینترنتی راهی سریع و آسان است که امکان سفارش کالای مورد نظر را با ضمانت کیفیت به شما می دهد.
مکتب پایور و سنتورنوازی معاصر
کتاب «دستور سنتور» و در ادامهٔ این کتاب «ردیف ابتدایی سنتور» با عنوان «شیوهٔ آموزشی استاد پایور» یا «مکتب پایور» در بین آموزگاران سنتور مصطلح شده است.
از طرفی کتاب «شیوهٔ سنتورنوازی» که با عنوان شیوهٔ سنتورنوازی «معاصر» شناخته شده است با کتابهایی چون «یادگاران»، «سپیده»، «موج نو» و… ادامهدار میشود.
شباهتها و تفاوتها
در مراحل ابتدایی شروع یادگیری سنتور میتوان گفت هر دو شیوه تفاوت چندانی با هم ندارند.
اولین مواجهه با ساز سنتور، آشنایی با ساختمان و ساختار این ساز، شیوه نشستن و مضراب گرفتن و آشنایی با مفاهیم اولیه و شروع تمرینات عملی روی ساز، مطالبی هستند که در هر دو شیوه به صورت یکسان پیش میرود.
شاید اولین تفاوتها از میانههای این دو کتاب نمایان شود. آنجاییکه در کتاب «دستور سنتور» آموزش تکنیکها در قالب درسهای از ردیف موسیقی ایران ارائه میشود و در کتاب «شیوهٔ سنتورنوازی» آموزشهای لازم در قالب تصنیفها و ترانههای قدیمی انجام میشود.